CONCRETE LOVE
DIE BÖHMS – ARCHITEKTUR EIENR FAMILIE
TYSKLAND/SVEITS 2014 87 MIN
REGI: MAURIZIUS STAERKLE-DRUX
ENGELSK TEKST
CINEMATEKET (LILLEBILL) FRE 15. JAN KL. 20.30, ONS 20. JAN KL. 18.15

Denne prisvinnende dokumentarfilmen er en intim og rørende film om kjærligheten – til mennesker, til et fag og til byggverk! Vi møter den over 90 år gamle arkitekten Gottfried Böhm, anerkjent for sine mange kirkebygg, deriblant den fantastiske pilgrimskirken i Velbert-Neviges, rådhuset i Bensberger, og andre bygg i hovedsakelig betong og glass. Tross alderen, er han fremdeles aktiv og engasjert, og selv om kroppen er blitt tung, tegner han fremdeles med stø hånd. Men Concrete Love er ikke bare en film om Gottfried Böhm – dette er et portrett av en hel arkitektfamilie.

For på samme måte som Gottfried gikk videre i sin fars fotspor, har hans sønner gått videre i hans, og vel så viktig er Gottfrieds kone Elisabeth, også hun arkitekt. Elisabeth er (bokstavelig talt) filmens røde tråd – på mer enn en måte. For da hun og Gottfried stiftet familie, satte hun sine egne karriereplaner til side. Vi aner at det ikke kan ha vært enkelt. Samtidig forteller filmen hvordan hennes ideer har blitt inkludert i Gottfrieds arbeider, og ikke minst har hun influert deres tre sønner. Nå har hun blitt syk, men påvirkningskraften er der ennå.

Staerkle-Drux, som filmet over en lengre periode og fikk Böhm-familiens tillit i arbeidet med dokumentaren, observerer familiemedlemmene og klarer å vise båndene mellom dem, det uttalte og det usagte, følelsene som ligger der, både de gode og de vanskelige. Han klarer å formidle kjærligheten de alle har til sitt fag, men også brytningene mellom dem og konkurransen som må ha preget en familie der alle er pasjonert opptatt av det samme, og samtidig skal prøve å finne sin egen vei.
©Arkitekturfilm Oslo