LA MADDALENA
FRANKRIKE 2014
REGI: ILA BÊKA & LOUISE LEMOINE
ENGELSK TEKST, ITALIENSK TALE
VISES SOM VIDEOINSTALLASJON PÅ ROM
ROM SØN 17. JAN KL. 12:00 til SØN 24. JAN KL. 17:00

Filmen var et bestillingsverk til visning i den 14. internasjonale arkitekturbiennalen I Venezia, der filmskaperne Beka & Lemoine fikk i oppdrag fra Rem Koolhaas (biennalens kurator) å jobbe i en helt bestemt område på den nordlige delen av Sardinia.

Anlegget som ble delvis tegnet og planlagt av arkitekt Stefano Boeri på øya La Maddalena var tiltenkt som møtested for G8 toppmøte i 2009. Idag står beygget igjen som vitne over et av de mørkeste øyeblikkene i Italiensk politikk og er forvandlet til et forurenset, forlatt og utilgjengelig sted. La Maddalena er fortellingen om en katastrofe og symboliserer en av de største økonomiske og miljømessige skandaler i vår tid.

Bare tre mil unna, ligger øya Budelli. Et paradis, der vergen Mauro Morandi har levd i mer enn 25 år som en Robinson Crusoe av 21. århundre. Han bruker materialer bragt frem av tidevann og stormer til å skape nye objekter, skulpturer og møbler.

La Maddalena-stolen er en av hans kreasjoner. Den er laget av gjenvunnet tre fra havet og biter av Murano glass fra fasaden til anlegget på La Maddalena.

De to videoene, presentert i videoinstallasjonsform, bringer to fortellingenr om enkelindividets motstand: den politisk refleksjon fra arkitekten Boeri som er tilbake til øya etter den smertefulle prosessen i 2009 og det poetisk livsverket av Mauro Morandi som med sin resirkulering minner oss om etikken i en skapelsesprosess.
©Arkitekturfilm Oslo