
Arkitekturfilm Oslo 2017
3. - 5. februar
Om krefter i arkitekturen
- "ALL THAT IS SOLID MELTS INTO AIR»
Galleri ROM, Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) og Kunstnernes Hus kino i samarbeid med Cinemateket i Oslo og Goethe-Institut inviterer til en ny utgave av Arkitekturfilm Oslo, en kvalitetsfestival for arkitektur og arkitekturrelaterte filmer. Programmet består av åtte dokumentarer, fire spillefilmer og 28 kortfilmer, og som i 2016-utgaven av festivalen har flere av filmene Norgespremiere. I tillegg arrangeres et animasjonsverksted for barn.
Krefter som påvirker arkitekturen
Temaet for Arkitekturfilm Oslo 2017 er de kreftene som påvirker arkitekturen. Arkitektur er en framherskende menneskelig virksomhet, som fordrer store omkostninger. Og mer enn noen annen menneskelig virksomhet speiler arkitekturhistorien samfunnsøkonomien. Her står mennesket Homo Economicus bak og endrer jordens tilstand raskt og grunnleggende.
Årets festivalfilmer avspeiler ulike krefter som påvirker våre fysiske omgivelser. Vi ser verdener skapes og verdener forfalle. Og før naturkreftene tar ting tilbake, handler det meste om penger. Eller som Karl Marx sa: «alt som er fast, smelter til luft».
Plakatbilde: Lower Manhattan Expressway, New York City. Perspective section rendering. Paul Rudolph, architect. Courtesy of Library of Congress.
Støttet av Norsk filminstitutt.


Fredag 3. februar 2017 Kl. 18:00 Cinemateket, Tancred
Forfilm: The Lowline Lab
(USA 2016) 3 min / Regi: Petter Ringbom / Aldersgrense: ALLE
I denne kortfilmen av den svenske filmskaperen Petter Ringbom tas vi med til New York’s Lower East Side. Her har man, under bakkeplan, satt i gang et spennende byutviklingsprosjekt. Ved hjelp av innovativ sol-teknologi, ønsker man å skape en frodig underjordisk park. LCD Soundsystem’s Nancy Whang tar oss med på en sniktitt. Filmen er produsert av Opendox.

Fredag 3.februar 2017 Kl. 18:00 Cinemateket, Tancred
Citizen Jane: Battle for the city
(USA 2016) 92 min / Regi: Matt Tyrnauer / Aldersgrense: ALLE / BILLETTER
Årets åpningsfilm, Citizen Jane: Battle for the city er en ny dokumentar om Jane Jacobs og New York innbyggernes kamp mot Robert Moses The Expressway og andre moderniseringsprosjekter. Om mannen i gata vs. mannen i bilen, for å si det slik. Jane Jacobs kritikk av modernismen, og dens syn på byen er grunnleggende. Det ironiske er at med dagens utfordringer er det Jane Jacobs som framstår som den moderne.

Lørdag 4. februar 2017 Kl: 13:00 ROM
The Road
(Kina 2015) 95 min / Regi: Zhang Zanbo / Aldersgrense: 12 år / GRATIS VISNING
I tre tiår har verden vært vitne til Kinas voldsomme økonomiske vekst. I 2008 la de kinesiske myndighetene fram en plan på 586 milliarder dollar for å dempe virkningen av finanskrisen. Planen går ut på å investere i infrastruktur og sosial velferd. Slike tiltak lyder kanskje kjent for de fleste. Planen kalles Det andre store spranget, og henviser de til Maos Det store spranget, som kostet 40 millioner kinesiske liv. I 2010 fikk Zhang Zambo adgang til filme oppføringen av en motorvei gjennom en liten landsby i Hunan. Opptakene varte i tre år og den gir et sjeldent innblikk i hvordan gjennomføringen av Det andre store spranget og byggingen av motorveien virker inn på lokalsamfunnet. I våre dager er infrastrukturprosjekter som oftest et offentlig anliggende, men i utgangspunktet tilrettelegger infrastruktur for økonomisk avkastning av alle klodens kriker og kroker.

Lørdag 4. februar 2017 Kl. 15:00 DOGA, Mesaninen
Rotterdam 2040
(Nederland 2013) 95 min / Regi: Gyz La Rivière / / Aldersgrense: 6 år / GRATIS VISNING
Dette er en film om Rotterdams framtid med utgangspunkt i Gyz La Rivières prinsipp: You can't move forward without looking back. I en virkningsfull blanding av kjensgjerninger, fantasi og det forestående, skaper han et omriss av høydepunkt og lavmål i Rotterdams byhistorie. I et veldig tempo rekonstruerer han byens historie fra før Nazi-Tysklands bombing fra 1940 fram til Rotterdams 700-års jubileum i 2040, hundre år etter bombingen. Filmen er svært personlig. Her er ingen eksperter eller kommentatorer, bare et bombardement av gamle og nye bilder, satt sammen av La Rivière som er filmens forteller. Ved å være personlig, ønsker han å få fram, at selv om filmen omhandler byutvikling og arkitektur, handler den først og fremst om mennesker. Slik framstår filmen som et opptog av arkitektoniske blamasjer, med et bud om en hensynsfull og framtidig byutvikling.

Lørdag 4. februar 2017 Kl. 17:00 Kunstnernes Hus Kino
Double Happiness
(Østerrike 2014) 75 min / Regi: Ella Raidel / Aldersgrense: ALLE / BILLETTER
Filmen henviser til den kinesiske forestillingen om at lykken dobles når nygifte forenes til evig liv sammen i samme rom. Ella Raidel valgte dette vakre, optimistisk bildet som tittel for sin første lange dokumentarfilm. Med empati og stil skildrer filmen oppføringen av en kopi av den østerrikske turistattraksjonen Hallstadt som et boligprosjekt i Shenzhen. Filmen forteller hvordan Hallstadt i hemmelighet ble kopiert og om motivasjonen for å bygge en replika av denne eventyrbyen i en storby med verdens raskest økende befolkning. Her utfolder det seg en dublert lykke i parallelle verdener av original og kopi, det konkrete og fiksjon, drøm og virkelighet.

Lørdag 4. februar 2017 Kl. 18:30 Kunstnernes Hus, Kino
Novgorod Spaceship
(USA 2016) 46 min / Regi: Andrei Rozen / Aldersgrense: 6 år / BILLETTER
Da Andrei Rozen ble ansatt ved Novgorod Drama Theatre 2006, fikk han ideen om å kartlegge teaterets historie. Ærbødig utforsker han opprinnelsen til denne monumentale bygningen. Med sin brutalistiske arkitektur framstår teateret som en fremmed i sitt eget land. Fra første blikk forstod Rozen hvilken tilstand bygningen var i. Noe av prosjektet hans ble å bevare teateret. The Novgorod Spaceship er en dokumentar om Rozens egenhendige korstog for å bevare dette frakobla mesterverket og fortelle verden om Russlands forstokkete mentalitet, vedlikeholdt av den nye russiske kapitalismen.

Søndag 5. februr 2017 Kl. 14:00 ROM
- Forfilm: La oss først puste dypt tre ganger...
(Norge 2014) 15 min Regi: Kristin Bjørseth / Aldersgrense: ALLE
La oss først puste dypt tre ganger før vi nu sier noe i det hele tatt er basert på en samtale om tid, sted, tilstedeværelse, natur, klatring og mere, mellom filosof Arne Næss og videokunstner Kristin Bjørseth.

Søndag 5. februar2017 Kl. 14:00 ROM
Homo Sapiens
(Østerrike, Sveits, Tyskland 2016) 94 min / Regi: Nicolaus Geyrhalter / Aldersgrense: ALLE / GRATIS VISNING
Homo Sapiens ligger tett på temaet for årets festival. Filmen er en kollasj av prektige og forsømte steder og bygninger. Bygninger verden bygget en gang og forlot. Geyrhalter har filmet alle bildene selv og han presenterer et oppbud av boliger, kontorer, kjøpesentra, sykehus, skoler, kirker, kinoer og militærleire i forskjellige grader av oppløsning. Filmen klargjør ikke hvor bygningene og stedene befinner seg eller hvorfor de er forlatt. Vi treffer heller ikke mennesker i ferd med å gjenreise bygningene eller forlate dem. Vi treffer ikke på mennesker i det hele tatt, men noen få fugler og kryp som har flyttet inn i deres nye habitat. Lydsporet til filmen er komponert av lyddesigneren Peter Kutin. Kutin unnviker all musikk eller forklarende kommentatorstemme. Han tar opp lyd i felt, lar dem være ubehandlete lydlandskap, såkalte soundscape og anbringer dem i en annen sammenheng.

Søndag 5. februar 2017 Kl. 16:00 DOGA, Mesaninen
Berlin Babylon
(Tyskland 2001) 88 min / Regi: Hubertus Siegert / Aldersgrense: ALLE / GRATIS VISNING
Berlin Babylon er en klassisk dokumentar av Hubertus Siegert. Den fokuserer på gjennoppbyggingsprosjektene i Berlin etter murens fall. Filmen er kjent for filmmusikken av Einstürzende Neubauten. Tidens stjernearkitekter som Rem Koolhaas, Renzo Piano og I.M. Pei deltar i filmen. visningen er et samarbeid med Goethe-Institut Norge!

Søndag 5. februar 2017 Kl. 18:00 DOGA, Mesaninen
Last Exit Alexanderplatz
(Danmark, Tyskland 2015) 56 min / Regi: Hans Christian Post / Aldersgrense: ALLE / GRATIS VISNING
Last Exit Alexanderplatz av Hans Christian Post er en film om den pågående, men politisk omstridde og så langt malplasserte transformasjonen av den tidligere østberlinske Alexanderplatz til et Manhattanaktig luksusstrøk. Gjennom intervjuer av de sentrale figurene bak arkitektkonkurransen 1993, får filmen fram dogmatismen og manglende innlevelsen som kjennetegner mye av planleggingen av den gjenforente Berlin. Filmen skildrer også en plass, som trass sine feil og uutnyttede muligheter, har satt sitt fotavtrykk på byen.

Søndag 5. februar 2017 Kl. 21:00 Cinemateket, Tancred
High-Rise
(Storbritannia 2016) 119 min / Regi: Ben Wheatley / Aldersgrense: 15 år / BILLETTER
High Rise av Ben Wheatley er en filmatisering av JG Ballards roman av samme navn. Historien er et alvorlig harselas med de isolerte bomaskinene og de teknologiske verdener som omslutter manges hverdag. Den antyder at denne bosituasjonen kan endre vårt gemytt til en aggressiv og hittil fremmed skikkelse. Ved Gud, det gjør her! Hele blokka ender i en dulgt og ødeleggende borgerkrig mellom de som bor nederst og de som bor øverst. Hvis man vil kan man lese historien som et sinnbilde på det moderne klassesamfunnet.

3. - 5. februar i loop, Cinemateket, Filmmuseumskinoen
By og blokk, dugnad og rock
(Norge 1961-1982) Regi: Div. / Aldersgrense: ALLE / GRATIS VISNINGER
Samling med 26 Oslofilmer, laget i perioden 1961 til 1982.
«Oslo-filmene er i dag en tidsmaskin, som bringer oss tilbake til den tid da den moderne storbyen ble til. Filmene er rapporter fra byggeplassene der det moderne samfunnet fant sin form. Å se disse filmene i dag er en unik opplevelse. Det gir oss tidsbilder som både fanger inn hvordan Oslo var på 1950- og 1960-tallet, og samtidig innblikk i tidens tanker om byens form og funksjon. Noen er glansbilder, laget som reklame for byen, mens andre er nysgjerrige undersøkelser av byens kompliserte maskineri. Velkommen til Oslo, av i går!» - Gunnar Iversen

Lørdag 4. februar Kl. 12:00 - 15.30 Cinemateket
Animasjonsverksted
Instruktør: Sita Jacobsen / Arkitekter: Studio Oktober arkitekter (Lina Aakerøy & Wenzel Mielke)
Bli med på gratis drop-in animasjonsverksted mellom klokken 1200-1530 med tema arkitektur, og lag din egen film med lekne former og figurer! Arkitekter fra Studio Oktober er til stede på verkstedet, så her blir det spennende ting å lære!

Lørdag 4. februar 2017 Kl: 13:00 Cinemateket
Lånerne
(Storbritannia 1997) 83 min.Regi: Peter Hewitt
Engelsk tale, Norsk tekst / Aldersgrense: 6 år / BILLETTER
Har du noen gang forlagt en sokk eller et smykke, som du ikke finner igjen? Fenomenet har en ganske enkel forklaring: Bittesmå mennesker kalt lånere. Lånerne bor i vegger og under gulv, og låner med seg alt fra knapper til batterier. I familien Lenders store villa bor lånerfamilien Clock i fred og ro. Idyllen blir raskt brutt når en ond advokat dukker opp og vil rive det gamle huset og i stedet bygge luksusleiligheter på tomten. Stilt overfor en slik trussel, er det ingen begrensning på lånernes oppfinnsomhet. Filmen er basert på Mary Nortons bok «Lånerne», som også inspirerte Ghibli-filmen Arietta.
En underholdende film om en fryktløs liten familie i kampen for sitt hjem.

Lørdag 4. februar 2017 Kl: 15:00 Cinemateket
Lego-filmen
(Australia/USA/Danmark 2014) 100 min Regi: Phil Lord, Chris Miller og Chris McKay / Aldersgrense: 6 år / Norsk tale / BILLETTER
Selv den mest ordinære LEGO-figur kan bli alles helt! I denne historien følger vi bygningsarbeideren Emmet, en helt gjennomsnittlig LEGO-mann. Ved et uhell blir han tatt for å være en ekstraordinær figur som må redde verden fra den slemme Lord Business, som vil ta kontroll over legouniverset, stanse frileken og lime alle klosser på plass – for evig og alltid. Sammen med Lego-damen Villstil og med Batman i en nøkkelrolle, samt gjesteopptredener av Han Solo, Chewbacca, Shaquille O'Neal og selveste Gandalf fra Ringenes herre, finner Emmet sin indre mesterbygger.
LEGO-filmen er første helaftens animasjonsfilm om LEGO-klosser som er laget for kino – proppfull av fantasi, humor og legoklosser!