Arkitekturfilm Oslo 2019
8. - 10. februar


Velkommen til 2019 utgaven av filmfestivalen Arkitekturfilm Oslo. Årets program inneholder 13 filmer med visninger fordelt på Cinemateket, Kunstnernes Hus Kino og ROM. Temaet for festivalen i 2019 er:

Byggere

Vekst og velstand medfører massebyggeri. Mens stjernearkitektene tilbyr sin estetikk og virkelighetsforståelse, leverer byggeindustrien i forhold til konjunkturene. Men, industri, estetikk og virkelighetsforståelse er ikke nok, og det er mange oppgaver som må løses i rommet mellom butikk og arkitektur av høy kvalitet.

Arkitektursyn er også samfunnssyn. Det har skjedd en vending de siste tyve årene fra å være en arkitektur som er opptatt av hva som er teknisk mulig, estetisk nytt, turistmagneter og landemerker til å bli et fag som plassere mennesket i sentrum.

Det er flere behov som skal dekkes og det er mange strategier for å kunne innfri etterspørselen. Derfor er det tallrike aktører som holder på. Noen som bygger for å gjøre verden til et bedre sted. Noen som bygger fordi de ikke kan la være. Noen som bygger fordi de må. Verden endres gjennom arkitekturen og vil alltid se annerledes ut.

Arkitekturfilm Oslo 2019 diskuterer noen av behovene, metodene, filosofien og strategiene som motiverer byggeri i forskjellige skala. Human Shelter av danske Boris B. Bertram tar oss rundt om i verden og diskuterer vårt behovet for noe vi kaller et hjem. Do More With Less av Katerina Kliwadenko og Mario Novas, Gaming the Real World
av Anders Eklund og Bauhaus Spirit av Niels Bolbrinker & Thomas Tielsch diskuterer metoder mens Whose City?
av Hans Christian Post ser på det hele i en by kontekst. I Ever The Land av Sarah Grohnert (New Zealand) står det kulturelle og politiske kampen om et bygg i sentrum.

2019 utgaven av festivalen tilbyr 3 visninger for barn fordelt på lørdag 9.02 og søndag 10.02 som inneholder noen korte klassikere og 2 langfilmer som vises på Cinematektes Lillebill sal. Det arrangeres bygdedag for barn hvor hele andre etasje vil bli fylt av Tito Freys Veitvetske byggeklosser, som er noen digre røde, blå og gule klosser av skumstoff, som du kan bygge med! Det blir også tegnebord, Lego og treklosser.

Vi har også en "voksenfilm" tilbud med 3 portrettfilmer om verdenskjente arkitekter (Starchitects) Tadao Ando, Zaha Hadid og David Chipperfield som vises på ROM søndag 10. februar.
©Arkitekturfilm Oslo